Hoe dan? - Snoezelhond 2.0

Stichting Snoezelhond
Ga naar de inhoud

Hoe dan?

Dieren kunnen positieve effecten hebben op mensen.  Uit diverse onderzoeken blijkt dat  het omgaan met huisdieren zowel lichamelijke als geestelijke voordelen heeft:
●Meer ontspanning
●Steun geven
●Motiveren
●Lagere bloeddruk
●Contacten bevorderen

Vanwege deze gunstige effecten worden er steeds vaker huisdieren ingezet in de zorg. De huisdieren kunnen worden ingezet op twee manieren:
AAA: Animal Assisted Activities (Activiteiten waarbij dieren worden ingezet)
AAT: Animal Assisted Therapy (therapie die wordt ondersteund door de aanwezigheid van een dier)
Stichting Snoezelhond biedt beiden aan en werkt met honden en katten.

AAA (Animal Assisted Activities):
Hiermee worden activiteiten bedoeld zoals bijvoorbeeld het bezoeken van zieken of ouderen om hun op te vrolijken of af te leiden. Zo wordt gebruik gemaakt van de gunstige effecten die een huisdier kan hebben op de mens, met als doel dat men actiever wordt, meer (onderling) contact maakt en het ziek zijn even naar de achtergrond gaat.
Daarnaast kan hij ingezet worden bij mensen die terminaal zijn, en altijd een hond naast zich hebben gehad of met honden hebben geleefd, wat extra steun en veiligheid kan bieden.
Het aaien of knuffelen van een dier werkt ontspannend en geeft de mogelijkheid tot lichamelijk contact en genegenheid, wat vooral bij ouderen vaak ontbreekt in het dagelijks leven.

AAT (Animal Assisted Therapy):
Hierbij wordt doelgericht een dier ingezet  om bepaalde effecten te verkrijgen. Een dier kan een revalidatiepatiënt stimuleren bij het oefenen, zoals het gooien van een balletje wat door de hond wordt gehaald en gebracht . Op die manier worden de motorische vaardigheden en coördinatie weer aangeleerd.
Een dier kan ook doordringen tot een psychiatrische patiënt of dementerende oudere of een hond kan extra steun geven aan mensen die niet (meer) op straat durven.
Bij AAT is er behalve de begeleider van het dier ook altijd een professionele therapeut of behandelaar betrokken (en aanwezig).

De honden en katten van Stichting Snoezelhond zijn speciaal uitgekozen op hun karakter. Ze zijn opgeleid om te  helpen of te “snoezelen” en voldoen uiteraard aan alle strenge gedrags,-gezondheids- en hygiënische eisen.
Alle rechten en copyrights zijn voorbehouden aan Stichting Snoezelhond Niets van deze site mag zonder toestemming van de stichting worden overgenomen of gebruikt            
KvK 60447141 Finsterwolde
Snoezelhond op Facebook   
Terug naar de inhoud